رصدخانه اشعه ایکس چاندرا، توانست از فروریختن گاز به درون یک سیاه چاله تصویر برداری کند
جریان گازهای داغ به درون یک سیاه چاله در این تصویر به وضوح پیداست. رصدهای انجام شده توسط چاندرا در این مطالعه، میتواند کمکهای بسزایی در دست یافتن به جواب دو پرسش مهم در اختر فیزیک جدید بنماید: اول اینکه سیه چاله ها چگونه رشد میکنند و دوم اینکه مواد در دام گرانشی سیاه چاله ها چگونه رفتار میکنند.
سیاه چاله تصویر برداری شده، در مرکز یک کهکشان بزرگ بنام NGC3115در فاصله ی 30میلیون سال نوری از ما قرار دارد. اطلاعاتی که ما در گذشته از سیاه چاله ها داشتیم برای ما مشخص نموده بود که مواد به درون سیاه چاله ها سرازیر میشوند اما هیچکدام از آنها، حضور گازهای داغ را به این روشنی به ما نمایش نداده بودند.
در این تصویربرداری از ابرسیاه چاله مذکور، منجمان آستانه بحرانی را مشاهده نمودند که در آن حرکت گازها ابتدا توسط گرانش سیاه چاله تسخیر میشود و سپس گازها به درون سیاه چاله با سرعت بالایی سرازیر میشوند. این فاصله از سیاه چاله را " شعاع باندی"(Bondi radius) مینامند.
کاوا وانگ از دانشگاه آلاباما میگوید:" دیدن چنین رویدادی در یک سیاه چاله پرجرم انهم با این وضوح حیرت انگیز است." وی می افزاید:" قدرت بالای چاندرا در حیطه امواج ایکس این امکان را برای ما فراهم می اورد تا در مورد بلعیده شدن مواد توسط سیاه چاله ها بیش از پیش اطلاعات کسب کنیم."
هنگامی که گاز به نزدیکی سیاه چاله می رسد، بشدت چلانده میشود که این گار گازها را بسیار داغ و درخشان میکند؛ تا قبل از این، موضوع ذکر شده تنها یک فرضیه در حاله ابهام بود اما اکنون به اثبات رسیده است. محققان افزایش دما در گازهای اطراف سیاه چاله را در فاصله 700 سال نوری از آن یافته اند که این نشان میدهد شعاع باندی از این فاصله بسیار دور آغاز میشود. این فاصله نشان میدهد که این سیاه چاله درحدود 2 میلیارد برابر خورشید جرم داشته و حجم آن به اندازه زمین است.
منبع:sciencedaily.com