از میان کرات منظومه شمسی، مریخ اولین و جدی ترین نامزدی است مه گمان میرود در آن حیات هوشمند وجود داشته باشد.علت آن هم مشابهتی است که بین تاریخ تکامل اولیه آن با تاریخ تکامل اولیه زمین وجود دارد. علاوه بر این مشاهدات اولیه مریخ نشان داده است که قطبهای انی کره از یخ احاطه شده و سطح آن با خطوط متقاطع، طولانی و تیره رنگ پوشیده است. این عوامل برای دانشمندان این فرضیه را بوجود اورد که این ابراه ها را حیاتی هوشمند ایجاد کرده است!!!!!
در ابتدای پیدایش زمین و مریخ هردو جوی مشابه داشتند یعنی دی اکسید کربن، نیتروژن و آبهای دریایی. ولی بدلیل کوچکتر بودن مریخ و کمتر بودن جاذبه این سیاره(یک چهلم زمین)، مریخ نتوانست جو خود را حفظ کند و کم کم آبهای دریاها نیز تبخیر شدند و از جو مریخ به فضا فرار کردند به طوری که امروزه مریخ تنها یک درصد زمین جو دارد و میزان بسیار ناچیزی آب در قطبها و کمی هم بخار اب در جو مریخ وجود دارد.
یکی از مشکلات اساسی بر سر راه رگبارهای شدید اشعه ماوراء بنفش است که میتواند ساده ترین مولکولها را در هم بشکنند.
در سال 1971 با بررسی عکسهای ارسالی از مارینر 9 معلوم شد که مریخ از دشتهای ویرانی پوشیده شده که طوفانهای کور کننده ای در آن جریان دارد، این امر موجب کم رنگ شدن بارقه های امید برای وجود حیات در مریخ شد. این بارقه ها زمانی رنگ باخت که سفینه وایکینگ در سال 1976 در مریخ فرود امد و سطح پوششی خاک آن را تجزیه کرد و نتوانست هیچ گونه اثار حیاتی در ان پیدا کند.
اما بازهم امیدهایی وجود دارد. در حدود 3میلیارد سال پیش حیاتی میکروسکوپی در ژرفای دریاهای زمین جایی که اشعه ماوراء بنفش خورشید در امان بوده، آغاز گردیده است، دانشمندان حدس میزنند که یک نوع حیات مشابهی هم در زیر آبهای مریخ در آن زمان وجود داشته است زیرا در آن وقت سطحی از آن هنوز از آب پوشیده شده بود. اگر چنین باشد باید از ان زمان بهصورت سنگهای رسوبی کهن سال در مریخ وجود داشته باشند.
به نظر میرسد باید منتظر ماند تا کاوشگری به مریخ فرستاده شود تا درون دره های مرگ اور و عمیق این سیاره را جستجو کند. روج و فرصت و فونیکس که چیزی نیافتند اما باز هم باید منتظر ماند.
برگرفته از: شگفتیهای جهان(ابراهیم ویکتوری) و کمی نجوم به زبان ساده