نمونه های حاصله از فضاپیمایی جنسیس، نظریات تحول منظومه شمسی را به چالش کشید
محققان نمونه هایی که در طی ماموریت سال ۲۰۰۴ جنسیس بدست امده است را مورد مطالعه قرار دادند و نتایج شگرفی را بدست اورده اند. نتایج این تحقیقات حاکی از ان است که خورشید ما و سیارات درونی منظومه شمسی به گونه ای متفاوت پیدایش یافته اند.
اطلاعات بدست امده، حاکی از وجود تفاوتهایی بین خورشید و سیارات زمین گون در میزان فراوانی ایزوتوپهای اکسیژن و نیتروژن است. این عناصر فراوانی بالایی در منظومه شمسی دارند. گرچه این تفاوت ناچیز است اما میتواند کمک زیادی به کشف نحوه شکل گیری منظومه شمسی بکند.
کوین مک کیگن یکی از اعضای تیم جنسیس میگوید:" ما دریافتیم که زمین ، ماه و همچنین شهاب سنگها و سیارکهای مریخی، دارای فراوانی کمتری o16 و همچنین N14 نسبت به خورشید هستند. این یافته ها نشان میدهد که ما از همان سحابی که خورشید از ان متولد شده، پیدایش نیافته ایم.
اتمسفر زمین دارای سه نوع مختلف از اتم اکسیژن است. نزدیک۱۰۰% از اکسیژن زمین را O16 تشکیل میدهد که مقادیری اندک از ایزوتوپهای دیگر اکسیژن نیز شامل O17 و O18 در جو زمین وجود دارند. تحقیقات و مطالعات روی نمونه های بدست امده از جنسیس نشان میدهد که خورشید نسبت به زمین از فراوانی o16 بیشتری برخوردار است، این
نکته در مورد نیتروژن نیز صادق است. مقدار فراوانی N14 ،که تقریبا ۱۰۰% نیتروژن زمین را تکشیل میدهد در خورشید و همچنین مشتری، بیشتر از زمین است.
این یافته ها نشان میدهد که تعدادی از اجرام منظومه شمسی از جمله سیارات زمین گون، شهاب سنکها و دنباله دارها، تفاوتی غیرقابل چشم پوشی با ترکیبات اولیه سحابی خورشیدی دارند که منظومه شمسی از ان پیدایش یافته است. محققان میگویند چنین ناهماهنگی میتواند دید ما را نسبت به پیدایش منظومه شمسی متحول کند.
منبع: sciencedaily