زندگی پرستاره من

دریچه ای کوچک به جهانی بزرگ

زندگی پرستاره من

دریچه ای کوچک به جهانی بزرگ

درخشش حلقه های نیمه تاریک زحل در تصویر کاسینی

حلقه های ظریف و نیمه تاریک زحل در تصویر فروسرخ جدید فضاپیمای کاسینی میدرخشند.


مت هدمن یکی از دانشمندان درگیر پروژه کاسینی میگوید:نگاه کردن به زحل و حلقه های آن وقتی که پشت ان با خورشید روشن شده است مانند یک نگاه از درون به بیرون زحل است که کمتر وقتی میتوان آن را نظاره گر بود." وی می افزاید:"در این تصویر نقاطی که از نگاه تلسکوپهای زمینی روشن هستند، تاریک شده اند و نقاط تاریک برای ناظر زمینی، در این تصویر روشن است"


برای دانشمندان داشتن تصویری خوب از حلقه های محو و کم نور f  و E و G و حلقه ی درونی و نازک D، هنگامی که مستقیما نور به انها میتابد بسیار دشوار است. اما در این تصویر موزاییکی این جزئیات به خوبی مشخص است




منبع:sciencedaily

بارش شکارچی در چنگال ماه شکارچی

همانطور که میدانید هر سال بین 28 تا 30 ام مهر ماه اوج بارش صورت فلکی شکارچی می باشد که پارسال هم حرفهای برای گفتن داشت اما امسال این بارش مغلوب ماه شکارچی شده است(همانطور که در این پست نیز به ذکر آن پرداخته شد ماه بدر این دوره، "ماه شکارچی" نام دارد)



بارش شهابی صورت فلکی شکارچی ماحصل دنباله دار معروف هالی است که اخرین بار سال 1986 از کنار زمین عبور کرد. و هر سال یکی از بهترین بارشها برای دیدن شهابهای چشم گیر و بزرگ است که به نظر دیدن شهابهای چشمگیر این بارش حتی با وجود ماه روشن این روزها نیز دور از انتظار نیست



کانون بارش بالای سر شکارچی و در نزدیکی گرز ان است. این مکان تقریبا جایی زیر پای صورت فلکی دو پیکر خواهد بود


شهاب جباری در دل شفق های قطبی

هر ساله از 2 اکتبر تا 7 نوامبر شاهد بارش شهابی در صورت فلکی شکارچی هستیم. تامی الیاسن، تصویر شفق قطبی که در این زمان به اوج زیبایی خود کم کم نزدیک میشود را به همراه یک تیر شهابی زیبا ثبت کرده است. وقعا زیباست.


برای دیدن تصویر با حجم بزرگتر روی عکس کلیک کنید


نرم افزار moon globe

این نرم افزار که برای سیستم عامل های IOS طراحی شده است، نقشه کامل سطح ماه را به شما نشان میدهد

تمامی عوارض سطح ماه و نام انها به همراه فاز ماه و اطلاعات کاملی از آن پیش روی شماست.




این نرم افزار رایگان است و میتوانید از iTunes دریافت کنید

 

آن ستاره پرنور در افق شرقی اسمان شبانگاهی پاییز چیست؟


هر سال در این روزهای فصل پاییز خیلی ها از منجمها این سوال را میپرسند  که آن ستاره درخشان در افق که به رنگهای سبز و قرمز چشمک میزند چیست؟


عیوق(Capella) وقتی به میانه ی آسمان شب میسرد، ستاره ای طلایی و زیباست. آری جواب پاسخ پرسش گران ما عیوق است. اگر میتوانستیم در فضا سفر کنیم و به سراغ عیوق بریم دو ستاره طلایی و درخشان را میافتیم دما سطح و مشخصات ظاهری مشابهی با خورشید ما دارند اما هرکدام از انها از خورشید ما بزرگتر و درخشانتر هستند.


خب پس این ستاره که در میانه اسمان به رنگ طلایی میدرخشد، اما در افق به رنگ قرمز و سبز چشمک میزند اما چرا این اتفاق می افتد؟ یک ستاره در میانه اسمان طلایی است اما هنگام طلوع و در افق به رنگ سبز و قرمز چشمک میزند؟


واقعیت این است تمام ستارگان در اسمان همین پروسه را تحمل میکنند تا مانند عیوق در افق رنگ  و وارنگ چشمک بزنند. واقعیت از آنجا سرمنشا میگیرد که نور هر ستاره مجبور است برای رسیدن به چشمان ما از اتمسفر زمین عبور کند. کلید معما هم همین است! وقتی شما به یک ستاره در افق نگاه میکنید در واقع از میان اتمسفر بیشتری بدان نگاه میکنید نسبت به زمانی که به این ستاره در بالای سرتان نگاه میکنید. اتمسفر درست مانند یک منشور عمل میکند و نور ستاره را تججزیه میکند!



پس نور قرمز و سبزی که بصورت چشمک از عیوق به چشم میرسد، نور واقعی این ستاره نیست! بلکه این جو است که باعث میشود نور ستاره تجزیه شده و رنگارنگ دیده شود.

ماه شکارچی

بسیاری از ماه های کامل(ماه بدر) برای خود نامی دارند اما دو ماه بدر که در اطراف اعتدال پاییزی اتفاق می افتند نامهای جالبی دارند


نزدیکترین ماه بدر به اعتدال پاییزی سه روز قبل از اعتدال رخ داد به این ماه بدر، ماه درو یا harvest moon گفته میشود

اما دومین ماه بدری که ما فردا شاهد آن خواهیم بود، به ماه شکارچی یا Hunter's Moonمعروف است
گرچه اینها فقط نامهایی هستند که روی این ماه های بدر گذاشته شده است اما خیلی هم بی دلیل نیستند. این ماه های بدر منحصر به فرد هستند.

میدانیم که ماه هر روز حدودا 50 دقیقه دیرتر از روز قبل طلوع میکند اما ماه در اطراف ماه شکارچی و ماه درو، با اختلاف 30 تا 35 دقیقه ای نسبت به روز قبل طلوع میکنند.علت این اتفاق، مدار گردش ماه به دور زمین است.

علت نامگذاری ماه درو و ماه شکارچی هم به این علت است:
ماه درو: میدانیم که ماه بدر بعد از غروب خورشید طلوع میکند اما در ماه درو قبل از غروب خورشید ماه کامل طلوع کرده و کشاورزان را قادر میساخت تا زیر نور ماه مدت زمان بیشتر درو کنند.

ماه شکارچی: بعد از درو، که کمی از بقایای ذرو روی زمین بودند، حیوانات بعد از غروب خورشید برای خوردن این بقایا می امدند، ماه که قبل از غروب خورشید طلوع کرده است، محیط را بیش از پیش روشن و برای شکار محیا میکند از اینرو به ماه، ماه شکارچی میگویند.

منبع: earthsky.org

نگاهی نزدیک به سحابی Toby Jug

این سحابی که در صورت فلکی جنوبی، کارینا(شاه تخته) واقع شده است، فاصله ای بالغ بر 1200 سال نوری از ما دارد. نام علمی این سحابی، IC 2220 است و در حقیقت یک سحابی بازتابی است؛ سحابی های بازتابی، ان دسته از سحابی ها هستند که نور ستاره ای در درون و یا نزدیکی خود را بازتاب مینمایند و از این رو است که میتوانند بدرخشند.


این سحابی یک ابر گاز و غبار است که نور خود را از ستاره ای در درونش به نام HD 65750 میگیرد، این ستاره یک غول سرخ است که 5 برابر خورشید ما جرم دارد اما یک گام از سن خود جلوتر است؛ این ستاره تنها 50 میلیون سال دارد اما یک غول سرخ است!! (در این سن ستارگان تازه وارد دوران بلوغ خود شده اند و این در حالی است که غول سرخها مراحل پایانی عمر یک ستاره را نشان میدهد)


ستارگانی همچون HD 65750 دارای هسته ای کربن- اکسیژن هستند که لایه های هلیومی بیرون هسته در حال سوختن هستند و این باعث تبدیل این ستاره جوان به یک غول سرخ شده است

منبع: sciencedaily

بیست و چهارم مهرماه- همنشینی زهره و قلب العقرب


هنگامی که آسمان شامگاهی رو به تاریکی گذاشت، به سمت افق جنوب غربی نگاه کنید. دو نقطه درخشان اسمان این روزها یعنی سیاره زهره و ستاره قلب العقرب را میتوانید در کنار هم و در حالت مقارنه ببینید. زهره این روزها بعد از خورشید و ماه، درخشان ترین جرم اسمان شبانگاهی است.



نقشه الودگی نوری ایران از فاصله 400 کیلومتری

تصویر زیر را مجله نجوم در شماره 231 خود به چاپ رسانده است. این تصویر که از فاصله 400 کیلومتری زمین گرفته شده است، الودگی نوری را در نیمه شمالی ایران در شب نشان میدهد. در این تصویر نام شهر ها نیز مشخص شده است


برای دیدن تصویر با حجم بزرگ روی ان کلیک کنید



منبع:www.lightpollution.ir


این سیاره، ستاره ای ندارد


۹اکتبر ۲۰۱۳

یک تیم بین المللی از منجمان یک سیاره جوان را پیدا کرده اند که به گرد هیچ ستاره ای نمیچرخد. این سیاره ازاد و تنها که PSO J318.5-22 نام دارد تنها ۸۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و شش برابر مشتری جرم دارد. عمر این سیاره کمی بیشتر از ۱۲ میلیون سال تخمین زده میشود- این نشان میدهد با سیاره ی جوانی روبرو هستیم
این سیاره از روی دمای پایین و البته منحصر به فردش توسط تلسکوپ Panstarrs 1 کشف شد
رصدهای بعدی توسط تلسکوپهای متععد دیگر در هاوایی نشان داد که رفتار های این سیاره بسیار شبیه به سیارات گازی غول پیکری است که به گرد ستارگان جوان میچرخند ولی تاکنون برای این سیاره هیچ ستاره ای یافت نشده است و این سیاره تنها در فضا غوطه ور است

دکتر میشل لیو، مدیر موسسه نجوم در دانشگاه هاوایی میگوید:" ما تاکنون چنین شی را در فضا، غوطه ور ندیده بودیم. این سیاره کاملا مشابه سیارات غول پیکری است که در اطراف ستارگان جوان دید میشوند اما این سیاره تنهاست. ما تاقبل از این درمورد وجود چنین اجرامی بصورت تنها و بدون ستاره در فضا تردید داشتیم اما اکنون دیگر مطمئن هستیم"
وی افزود:
" در طول دهه گذشته ما سیارات فراخورشیدی زیادی را کشف کردیم و برای کشف انها از روشهای متعددی استفاده نمودیم که اغلب با توجه به ستاره مرکزی منظومه شان این کشف ها صورت میگرفت گرچه به علت اینکه این سیارات غول،ستارگان جوان بسیار درخشانی داشتند، مطالعه سیاره موردنظر کار سختی بود اما این سیاره با توجه به اینکه ستاره ای ندارد که در امر تحقیقات ما مشکل ساز باشد، کار اسانی را برای مطالعه پیش روی ما گذاشته است"
 
منبع: sciencedaily